Europski strukturni i investicijski fondovi
Europska Unija - fondovi
Operativni program konkurentnost i kohezija
Europski strukturni i investicijski fondovi
Europska Unija - fondovi
Operativni program konkurentnost i kohezija

Novosti

16.05.2018.

Četiri milijuna kuna za prve projekte izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisali su 15. svibnja 2018. sedam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s korisnicima – jedinicama lokalne samouprave (gradovi Rovinj-Rovigno, Bjelovar, Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo i Đurđevac, te općine Gornja Rijeka i Donja Voća)

Prigodom potpisivanja ugovora, ministar dr. sc. Tomislav Ćorić naglasio je kako su prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13, 73/17) jedinice lokalne samouprave dužne na svojim područjima provoditi izobrazno-informativne aktivnosti. U tu svrhu kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. osigurano im je ukupno 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Naime, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je sredinom veljače 2018. objavilo otvoreni Poziv za dostavu projektnih prijedloga za provedbu Programa izobrazno-informativnih aktivnosti, a jedinicama lokalne samouprave se kroz ovaj Poziv sufinancira do 85% prihvatljivih troškova projekta. Ovisno o broju stanovnika koji će biti obuhvaćeni izobrazno-informativnim aktivnostima, jedinice lokalne samouprave mogu dobiti od 250.000 kn do maksimalnih 3,6 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava po pojedinom projektu, a dosada je na Poziv zaprimljeno 60-ak prijava.

Prvi ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom potpisan je u 11. svibnja 2018. godine s Gradom Metkovićem, a vrijednost EU bespovratnih sredstava za taj ugovor iznosi 386.116,21 kn.

Ukupno dodijeljena sredstva za prvih 8 potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za izobrazno-informativne aktivnosti iznose oko 4 milijuna kuna. S obzirom na mogućnost udruživanja koju su brojni prijavitelji iskoristili, kroz navedenih 8 projekata bit će obuhvaćeno stanovništvo u čak 27 jedinica lokalne samouprave.