Europski strukturni i investicijski fondovi
Europska Unija - fondovi
Operativni program konkurentnost i kohezija
Europski strukturni i investicijski fondovi
Europska Unija - fondovi
Operativni program konkurentnost i kohezija

Novosti

30.11.2018.

Otvoreno je javno savjetovanje za financijske instrumente „ESIF krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“

Priopćenje za javnost

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na središnjem portalu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću e-Savjetovanja: https://savjetovanja.gov.hr/ započelo je savjetovanje za financijske instrumente „ESIF krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“.

Financijskim instrumentima želi se poduprijeti ostvarenje energetskih ušteda kroz povećanje učinkovitosti korištenja energije u proizvodnim industrijama i u uslužnom sektoru (turizam, trgovina), omogućujući jednake količine rezultata korištenjem manje količine ulazne energije te smanjenje udjela konvencionalnih (fosilnih) goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem obnovljivih izvora energije (OIE).

Ukupni kreditni potencijal za financijske instrumente iznosi oko 70 milijuna EUR, od čega polovica novca je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a polovica iz izvora poslovnih banaka koje će sudjelovati u provedbi FI, dok su prihvatljivi krajnji primatelji ovog financijskog instrumenta mikro, mali, srednji i veliki privatni poduzetnici, registrirani za obavljanje određene djelatnosti iz područja proizvodne industrije te uslužnog sektora (turizma, trgovina) u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti, a definirani u Uputama (točka 4). Cilj pokretanja javnog savjetovanja je upoznavanje potencijalnih Korisnika s uvjetima i karakteristikama ESIF kredita za energetsku učinkovitost.

U okviru financijskih instrumenata, financirati će se projekti iz područja proizvodne industrije te iz područja uslužnog sektora (turizam, trgovina), a koji u svojim aktivnostima uključuju mjere energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izbora energije te mjere i troškove usluga, opreme i radova za provedbu prihvatljivih ulaganja navedenih u Uputama.

Krediti za korisnike financijskih instrumenata odobravaju se u kunama ili s dvosmjernom valutnom klauzulom vezanom uz EUR s minimalnim iznosom kredita od 25.000,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti, te maksimalnim iznosom od 10.000.000,00 EUR u kunskoj protuvrijednosti, od čega je minimalno vlastito učešće Krajnjih primatelja kredita u investiciji 15% ukupne vrijednosti investicije bez PDV-a.

e-Savjetovanje će biti otvoreno do 15. prosinca 2018. godine tijekom kojih zainteresirani prijavitelji imaju mogućnost postavljanja pitanja i dobivanja svih potrebnih pojašnjenja vezano za Poziv od strane Ministarstva. Očekivana objava Programa kreditiranja na stranicama Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) je u trećem kvartalu 2019. godine s popisom komercijalnih banaka, koje će sudjelovati u kreditiranju.

U eSavjetovanje se možete uključiti klikom – OVDJE

PRIJAVA NA RADIONICU: 

U utorak, 11. prosinca 2018. godine u 13 sati u Hrvatskoj gospodarskoj komori, na adresi Draškovićeva 45 u Zagrebu, u dvorani na 1. katu, održat će se radionica na temu Financijski instrument ESIF krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike.

Program radionice dostupan je OVDJE

Očekuje se sudjelovanje potencijalno zainteresiranih budućih korisnika kredita koji će na radionici moći potražiti odgovore na pitanja o financijskim instrumentima.

Zainteresirani se mogu prijaviti web-obrascem klikom OVDJE